Het probleem wat ik heb met nieuwe laptops

Door daanb14 op zaterdag 23 maart 2019 16:40 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.594

In mijn jonge leven heb ik nog niet zoveel laptops gekocht, maar heb ik wel een passie voor elektronica opgebouwd. Hierin heb ik natuurlijk altijd mijn voorkeuren gehad. In het geval van laptops had ik altijd mijn voorkeur voor degelijk gebouwde machines die makkelijk repareerbaar zijn. Vandaar dat ik op dit moment een Lenovo Thinkpad T570 gebruik om te studeren. De redenen dat ik voor die machine heb gekozen, zal ik hieronder toelichten:
  • De machine is voorzien van een toetsenbord wat makkelijk te verwijderen is. Met het oog op het kunnen schoonmaken van het toetsenbord vond ik dit wel handig. Daarbij tikt het ding ook nog eens erg fijn, waardoor het ook geen straf is om er de hele dag op te moeten werken.
  • De laptop is voorzien van een power bridge batterij, waardoor je meerdere batterijen mee kunt nemen en de uitneembare batterij kunt hot swappen zonder dat de machine uitvalt. Bij een power bridge systeem is de laptop namelijk voorzien van twee batterijen (een ingebouwd en een uitneembaar), waardoor dit dus mogelijk is.
  • De machine heeft haast alle poorten die ik nodig heb. Hij is voorzien van 4 usb poorten, een HDMI poort, volledige SD-kaartreader, een USB-C poort en een volwaardige RJ-45 poort
  • De machine is voorzien van volledig te verwisselen RAM-geheugen en de SSD kan ook makkelijk vervangen worden. Hetzelfde geldt voor de WLAN en WWAN modules.
  • De behuizing van de laptop is erg stevig gebouwd, maar toch dun en licht genoeg om elke dag meegenomen te worden.
  • Er zit een on-site garantie bij, waardoor ik gewoon Lenovo langs kan laten komen als ik met problemen zit. Ik ben ICT-student, dus dit is voor mij best wel een belangrijk criterium om de downtime in het geval van een defect te kunnen beperken.
Al met al heb ik het dan ook niet over deze machine als ik het dan heb over moderne machines die ik niet graag meer koop. Ik heb het dan bijvoorbeeld over zijn laatste opvolger, de T590. Hierop is alweer een van de twee RAM-sloten weggehaald om een deel van het RAM-geheugen vast te solderen. Dit is al een stap in de verkeerde richting wat betreft repareerbaarheid. Tel daar dan nog bij op dat de power bridge batterij het veld heeft moeten ruimen en dan kan ik de Tx90-serie geen echte ThinkPads meer noemen. Maar je ziet niet alleen bij Lenovo dat de repareerbaarheid van de machines achteruit is gegaan. Ook Dell en HP zijn stappen in de verkeerde richting aan het nemen. Zo zag ik laatst al een gloednieuwe ProBook zonder makkelijk te verwijderen toetsenbord en zijn er al modellen Dell latitude waarbij het RAM-geheugen volledig vastgesoldeerd is.

Laatst was ik een beetje op het internet aan het neuzen naar laptops die wel erg krachtig zijn, maar wel degelijk gebouwde, zakelijke machines zijn (een beetje in de klasse Dell XPS). Uiteindelijk kwam ik met mijn criteria op 0 resultaten uit. De XPS viel af, omdat het toetsenbord niet makkelijk uit het frame te halen is. Op hetzelfde criterium vielen ook de ThinkPad X1 Extreme en EliteBook 1050 af. Ik heb uiteindelijk geen enkele professionele laptop met die klasse hardware kunnen vinden die wel gewoon de RAM, SSD en WLAN module verwisselbaar hebben en daarbij het toetsenbord los in het frame hebben zitten, waardoor je hem kunt verwijderen.

Ik vraag me dan ook af hoelang het nog zo zal zijn dat wij een machine kunnen krijgen waarbij alles te vervangen is (inclusief het toetsenbord). Ik zie eigenlijk alleen maar de beweging gemaakt worden om onderdelen minder makkelijk vervangbaar te maken. Het enige wat ik er op kan zeggen is dat ik het gigantisch jammer vind.

Reacties


Door Tweakers user Andros, zaterdag 23 maart 2019 17:08

Tja, de markt wil blijkbaar dunner, lichter en langere accuduur. Dan krijg je inderdaad dat alles vastgesoldeerd wordt en elk gaatje gevuld wordt met accu om maar geen klepjes te moeten hebben. Een ander groot probleem is opslag tegenwoordig. Ik ben blij dat veel moderne laptops tegenwoordig een ssd hebben maar veel instappers hebben maar 128 of 256GB. Is er nu echt geen plek voor een extra HD van 1TB voor opslag van vanalles? Niet iedereen doet alles constant in een cloud, ik heb de 4TB in mijn laptop toch echt vol staan.

Door Tweakers user IceTeaGX, zaterdag 23 maart 2019 17:10

Je moet slim en light notebooks uiteraard niet vergelijken met meer uitgebreide machines, maar er zijn nog opties.

Ik gebruik nu een Dell Latitude 5591 voor veel van dezelfde redenen.
Keyboard vrij eenvoudig te wisselen
Geen hotswap batterij, wel eentje die het aanzienlijk lang volhoud en nog gemakkelijk te vervangen is. Zo'n hotswap batterij is een luxe met extra prijs en gewicht, dus ik snap wel dat er minder op wordt ingezet, zeker met 6+ uur runtime.
USB, RJ45, HDMI, VGA, USB-C met TB support...
RAM, en SSD zijn toegankelijk, door de grootste batterij optie kan er wel geen 2.5" hdd geplaatst worden, maar met een maatje kleiner is dit wel een optie (echter moet je kiezen tussen 2.5" of M.2. OF creatief tweaken...)
Stevige behuizing en business look.
En nbd onsite garantie.

Echter is de koeling te ondermaats voor de 6-core i7 met HT die ze er in hebben gezet, waardoor de fan nogal snel op standje lift-off komt zodra je iets actiever de laptop gebruikt, en de CPU aardig vertraagd als je dat lang volhoud.

En waarom is de MX130 GPU vereist om de thunderbolt optie te kunnen nemen? Deze is verder totaal niet nodig, EN je zit nog steeds aan de 3 scherm limiet van de intel iGPU: 3 4k schermen, no problem. 4* 1080p, how maar.

Oh en gelukkig moest ik hem zelf niet betalen.

Replaceable parts zijn gewoon moeilijk te combineren met thin en lights. Smartphones hebben hetzelfde probleem.

Door Tweakers user johnkeates, zaterdag 23 maart 2019 17:28

Naast het feit dat de massa markt andere dingen wil dan vroeger (maar jij ze nog wel wil) is ook het type gebruik sterk aan het veranderen. Door een versnellende markt en meer opties om pieken te offloaden (denk aan hosted, MSP en cloud) is de tijd dat het bedrijfsleven om lokale hardcore machines vroeg wel een beetje geweest (m.u.v. lokale CAD en rendering). En dat was wel zo'n beetje de enige drijfveer om dat soort machines te bouwen.

Daarbij is een compleet vastgebouwde laptop een stuk minder foutgevoelig. Ja, in theorie is het dan duurder of moeilijker om een kapotte RAM chip te vervangen, maar als het dan in de praktijk weer minder voor komt is dat ook niet perse een probleem.

De consumentenmarkt was nooit echt leidend voor de massa ontwerpen van Foxconn en Compal enz. en dat zie je nu terug in wat je als persoon te kiezen hebt.

De vraag is dan nog: wat zou je anders kunnen doen? Je hebt custom laptops en niche laptops, maar misschien is je workflow eens opnieuw bekijken en bijschaven wel een betere optie.

Door Tweakers user TommyboyNL, zondag 24 maart 2019 00:45

De XPS is een "slim and light" laptop, nogal wiedes dat daar weinig aan te vervangen is. Jij bent op zoek naar een Latitude. Daaraan is zo ongeveer alles te vervangen en upgraden.

Door Tweakers user indigo79, zondag 24 maart 2019 09:39

Ik weet niet of jij de on-site garantie van je Lenovo al gebruikt hebt, maar ik heb daar zeer slechte ervaringen mee. Voor de XPS13 die ik nu heb, had ik een Lenovo X1 Carbon, met een (toch niet heel goedkope) 3 jaar next business day on site garantie. Op een bepaald moment een probleem met het scherm, geen beeld meer. Voor Lenovo betekent die next-day niet meer dan dat ze de volgende dat contact met je op moeten nemen. De technieker is pas een week later langsgekomen en kon het probleem toen niet oplossen en uiteindelijk heb ik net geen vier weken zonder laptop gezeten. Voor mij (als ZZP-er) geen Lenovo meer.

Door Tweakers user daanb14, zondag 24 maart 2019 10:00

@Andros: Daar ben ik het inderdaad helemaal mee eens. De markt wil het inderdaad helaas allemaal dunner hebben. Ik merk zelf ook dat steeds meer moderne laptops geen plek meer hebben voor een M2 2280 SSD en een fatsoenlijke HDD. Bij mijn eigen machine (als je alles opvult) kun je kiezen tussen een M2 2242 SSD en een M2 2280 SSD of een M2 2242 SSD en een HDD. Een M2 2280 (toch het meest gangbare formaat) en een HDD kan dus niet. Dat vind ik best wel jammer. Dus opslag is inderdaad hetgeen wat samen met repareerbaarheid opgeofferd wordt.

Als reactie op TommyboyNL: Helaas moet alles tegenwoordig dunner en lichter. Het zou mij echt niets interesseren als zo'n XPS iets dikker was, maar dat ik dan wel het toetsenbord als customer replaceable unit heb. De Latitude kun je helaas niet krijgen met de hardware van een XPS. Ik zou dan eigenlijk ook het liefst zien dat Dell een Latitude gaat leveren met de hardware van een XPS. Met name de grafische kaart heb ik het dan over. Ik hoop echter wel dat Dell met de Latitude niet de fout gaat maken die Lenovo nu met de Thinkpad T-serie maakt.

@Johnkeates: Ik moet als student nou eenmaal lokaal mijn spullen kwijt. Ik was dan ook erg blij dat ik erg makkelijk mijn SSD kon upgraden naar een groter exemplaar. Het lijkt mij trouwens niet zo dat de failure rate van een RAM-slot zo hoog is, dat het beter is om het RAM-geheugen te solderen?

@indigo79: Ik heb te maken gehad met die garantie. Het moederbord van mijn laptop had een corrupte bios. Ik had ze gebeld en de volgende dag was een nieuw moederbord binnen. Op de dag daarna had ik al een monteur aan huis staan.

@IceTeaGX: De Latitude 5591 vind ik inderdaad een hele mooie machine. Een mooie zakelijke machine met een Core-H processor. Ik had alleen graag gezien dat je hem met de grafische power van een XPS kon krijgen. Zo heb je dus de repareerbaarheid van een Latitude met de performance van een XPS. En zo'n machine bestaat helaas niet :'( Ik zou hierna dus eigenlijk een zakelijke machine willen met een krachtige CPU én GPU. En die combo is er dus helaas niet. Of je moet een workstation kopen, maar een workstation GPU gaat dat doel ook wel een beetje voorbij. Ik wil namelijk ook af en toe een spelletje (geen zware 3D games) kunnen spelen als ik een keer met een paar maten wil lannen. Een XPS kan dat qua hardware, maar die voldoet dus niet aan mijn criteria wat betreft de repareerbaarheid.

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 maart 2019 20:11]


Door Tweakers user JvZ, zondag 24 maart 2019 13:47

Als formaat en gewicht minder van belang zijn zou je eens kunnen kijken naar de HP Zbook 15 G5. Ik gebruik deze nu voor mijn werk, weegt een 2,5-3kg. Er kunnen 2x M2 SSD's in, een 2,5" HDD (of SSD), een Quadro grafische kaart, 4 geheugenmodules waarvan twee makkelijk bereikbaar, wlan en wwan ook bereikbaar. Het toetsenbord is dacht ik uit te wisselen. De SSD's en 2.5" sloten zijn makkelijk bereikbaar.

Hij kost wel aardig wat. De fans slaan wel veel eerder aan dan bij de eerste generatie Zbook 15, maar ik zie liever een goed gekoelde CPU dan een die throttled.

NBD garantie van HP is vaak goed. Soms moet je 1 dag langer wachten, maar bijna altijd NBD. Het zit alleen tegen indien ze een onderdeel niet op voorraad hebben, dan kan het soms langer duren.

Ze hebben ook slankere zgn. Studio varianten waar minder in kan, maar bij die weet ik niet wat de repareerbaarheid is. Die zitten meer dichtgeschroefd volgens mij. En als je kleiner wilt kan je naar de Zbook 14 G5 kijken.

Edit: Ik ben het overigens met je eens dat repareerbaarheid/upgradebaarheid hoger in het vaandel moet staan. Maar omdat 95% van de gebruikers daar nooit over nadenkt en dus nooit naar zal vragen zie ik dat helaas ook alleen maar verder achteruit gaan.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 maart 2019 13:53]


Door Tweakers user Poltergeist, zondag 24 maart 2019 15:06

Zelf gebruik ik (zakelijk) verschillende zbooks 17 van HP (vanaf G2 tot en met G5), en al die machines waren makkelijk uit te breiden of dingen te vervangen. Voor al die apparaten kun je ook gewoon een servicemanual downloaden. De Zbook 17 G5 die ik nu gebruik heeft twee m.2 SSD's ingebouwd (diegene die er standaard in zit van 256 GB, en een van 1 TB) en een SSD van 1 TB. Standaard geheugen is 8 GB, daar gewoon zeer makkelijk 2x 16 GB bijgezet. De hele uitbreiding had ik gedaan in 5 minuten (en om het geheugen te vervangen is geen gereedschap nodig, voor de rest een schroevedraaier).

Maar, inderdaad, het zijn zware jongens... de 200watt voeding weegt behoorlijk (alhoewel de laatste generatie een stuk lichter is dan die daarvoor) en ik denk dat het apparaat zelf ook iets van 3 kg weegt... Maar het is een heerlijke machine om mee te werken.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 maart 2019 15:07]


Door Tweakers user -36-, maandag 25 maart 2019 12:00

Eens, ik gebruik de laptop 99% van de tijd als een Desktop PC in een dock met externe display. Dus zeg maar als een soort SSF met display en toetsenbord onboard. Dan is portability of een iets dunnere laptop niet echt belangrijk. Maar dergelijke workstations zie je helaas steeds minder. De volgende upgrade word waarschijnlijk idd een zbook maar de upgrade daarna word waarschijnlijk een lastig verhaal helaas.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 maart 2019 13:22]


Door Tweakers user daanb14, donderdag 28 maart 2019 19:56

@-36-: Wat ik zelf heel erg merk is dat veel laptops eigenlijk al dun genoeg waren. De meeste laptops zijn al makkelijk genoeg mee te nemen, maar de fabrikant doet er helaas alsnog alles aan om nog die allerlaatste gram af te krijgen. Een laptop moet wat mij betreft zeker draagbaar zijn, maar het ding hoeft ook weer niet het dunste van het dunste te zijn. Mijn ThinkPad T570 is wat mij betreft al ruim dun genoeg om elke dag mee te nemen en er vervolgens de hele dag op te werken. Dat de T580 en T590 dunner zijn gemaakt, kan mij dan ook een worst wezen. Het verdwijnen van Power Bridge, een van de twee RAM slots en een volwaardige SD-kaartlezer, dat zijn nou dingen die er wat mij betreft toe doen.

Door Tweakers user !GN!T!ON, vrijdag 29 maart 2019 12:50

ik merk inderdaad hetzelfde en stoor me er ook aan. Één van de redenen dat ik nog mijn macbook pro uit 2012 heb. HDD/DVD zelf te vervangen, RAM zelf te vervangen, accu redelijk makkelijk (zelf al 2x gedaan), Wifi kaart kan je vervangen. Daarnaast RJ-45 poort aanwezig.

Inmiddels RAM al een keer vervangen voor sneller, DVD vervangen voor een SSD en een nieuwe snellere HDD, accu 2x vervangen.

Als ik nu weer een Macbook pro zou willen dan zit alles vast gesoldeerd en gelijmt, amper poorten, geen functie-toetsen meer. Alleen die accu al, als ik die in mijn MBP niet had kunnen vervangen dan had ik 4 jaar geleden al niks meer aan de laptop..

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.